Breathing Mountains: boek en video van Antoinette Nausikaä


Stills uit: Tomorrow Flows Into Yesterday, 2019, HD video, duration 6 minutes, with sound and subtitles.


Publication Breathing Mountains (2018)

Het videowerk Tomorrow Flows Into Yesterday maakt deel uit van het project Breathing Mountains, een zoektocht van vijf jaar naar stilte en evenwicht tussen mens en natuur. Voor dit project woonde en werkte Nausikaä vijf jaar lang rond de berg Fuji (JP), de berg Olympus (GR), de berg Ararat (TR), en de vijf grote bergen van China, de Wuyué. 

Breathing Mountains resulteerde in de gelijknamige publicatie in 2018 (uitgegeven door Art Paper Editions in Gent), een solo tentoonstelling bij Galerie Caroline O'Breen en deze video.

Bij Projections wordt de video Tomorrow Flows Into Yesterday getoond van Antoinette Nausikaä. Dit werk weerspiegelt een persoonlijke zoektocht van Nausikaä naar het onveranderlijke. Het is samengesteld uit haar observaties die zij maakte tijdens een reis van vijf jaar langs heilige bergen in Europa en Azië waarin ze op zoek ging naar stilte. Nausikaä combineert ogenschijnlijk gewone situaties en gebeurtenissen en laat zien hoe mens en natuur zich terloops met elkaar verweven. Zo onderzoekt en analyseert zij de relaties tussen mens, natuur en tijd - het eeuwige en het voorbijgaande, het heilige en het alledaagse.

Vijf jaar geleden besloot Antoinette Nausikaä dat ze bergen wilde observeren. In het midden van haar hectische stadsleven ontwikkelde ze een behoefte aan stilte en rust, en ze was ervan overtuigd dat bergen de plek waren om naartoe te gaan. Tenslotte waren deze door de eeuwen heen altijd een toevluchtsoord geweest voor de mens en een archetype voor stabiliteit, kalmte en rust. Concepten die zo ver verwijderd lijken van ons moderne leven van alledag. Al snel ontdekte ze echter dat de 'pure' stilte waar zij naar zocht nergens te vinden was. Waar ze ook ging ze vond overal vluchtige sporen van het menselijk bestaan en, bijna terloops, veranderde haar project in een verkenning van een van de meest urgente filosofische thema's van dit moment: het antropoceen.

Met dank aan Antoinette voor het beschikbaar stellen van de tekst, foto's en video.