Kennisbank


ESSAYBUNDEL WKB18
Zes verschillende auteurs schreven tijdens de Week van het KunstenaarsBoek in Groningen een essay bij de tentoonstellingen in Academie Minerva, Galerie Block C, het CBK, Universiteitsbibliotheek en bij het symposium ARTisBOOK. De essays zijn apart gebonden en gedrukt, tezamen vormen ze een bundel (ontwerp: Pieter Augustijn)


1. Ulises Carrión als pionier van het kunstenaarsboek door Huib van Antwerpen. Tentoonstelling: Dear reader. Don’t read. Het boek als kunstwerk in de UB Groningen, curatoren Nina Knaack en Huib van Antwerpen.

2. Conceptuele kunstenaarsboeken uit de collectie van de UB door Hester Hazenberg. Tentoonstelling: Het boek als kunstwerk in de UB, curator Hester Hazenberg.

3. De twinkeling van Fluxus door Barthold Boksem. Tentoonstelling: Provo! Fluxus! Verzet! bij Academie Minerva, curator Barthold Boksem.


4. oplage 0 door Cees de Boer. Tentoonstelling: oplage 0 herman de vries in kunstruimte Galerie Block C, curator Marinus Augustijn.

5. HET BOEKWERK ALS KUNST, KUNST ALS VORM VAN BEWUST ZIJN kunstenaarsboeken herman de vries 1967-2016 door Henk Woudsma. Tentoonstelling: Het boek der Natuur in het CBK Groningen, curator Henk Woudsma.

6. Het kunstenaarsboek en zijn potentie als luchtkasteel door Floor van Luijk. Symposium ARTisBOOK in de UB, 19 oktober 2018.


Het boek der natuur
In deze tentoonstelling zag je boeken en kunstwerken die spelen met verschillende benaderingswijzen op de relatie tussen mens en natuur (catalogus, openingsrede Cees de Boer en lijst met werken). Schrijver en curator: Henk Woudsma


Sequence 1 - Nederlanse kunstenaarsboeken in internationaal perspectief, Academie Minerva, 2015
 

I know an artist's book when I see one. Deze gedachte lijkt de uitkomst te zijn van een speurtocht door twee verzamelingen, op zoek naar een verbindende factor tussen al die publicaties van kunstenaars.


Dear reader. Don't read.

A key figure in Mexican conceptual art, Ulises Carrión (1941–1989) was an artist, editor, curator, and theorist of the post-1960s international artistic avant-garde. 

Nina Knaack: Een tentoonstelling voor één persoon.

Het kunstenaarsboek van individuele beleving naar collectieve ervaring.

Floor van Luijck: For Fans and Scholars Alike
Ulises Carrión and the artists’ book as a ‘democratic multiple’


Kunstenaarsinitiatieven en kunstenaarstijdschriften.
In de loop van de jaren '70 werden overal in Nederland kunstenaarsinitiatieven opgericht: AGORA, In-Out Center, Aorta, W139 e.v.a. Vanuit een vergelijkbare mentaliteit ontstonden ook de kunstenaarstijdschriften. Kunstenaars wilden zelf een discours ontwikkelen over het werk.


Videokunst:


Kunstenaarsboeken: favoriete boeken van kunstenaar Marc Goethals


Jaar van de eerste kunstenaarsboeken tentoonstellingen: 1977

In 1977 was er de reizende tentoonstelling 'boek als beeldend middel', verzorgd en gepresenteerd door de Nederlandse Kunststichting. Samengesteld door een projectgroep bestaande uit: Peter van Beveren, Geurt van Dijk en Poul ter Hofstede, met alleen Nederlandse uitgaven. In hetzelfde jaar hield MoMa in New York de tentoonstelling 'Bookworks' met internationale boekwerken. Stanley Brouwn, Jan Dibbets en Ger van Elk waren als Nederlandse kunstenaars vertegenwoordigd. In 1978 was er een tentoonstelling 'Nederlandse kunstenaarsboeken' in het Prentenkabinet in het Haags Gemeentemuseum. Het betreffende artikel in de catalogus van G.J. de Rook en Flip Bool was al in 1977 gepubliceerd in het Museumjournaal (no. 6). Hieronder zijn de tentoonstellingslijsten met boekwerken te raadplegen. 

Tentoonstelling: Boek als beeldend middel 1977

Tentoonstelling: Bookworks 1977


Tentoonstellingstekst en lijst boekwerken.


Martina Giezen-Wagener: MW Press

Gedreven door een passie voor de nieuwste kunstuitingen, gaf Martina Giezen-Wagener in 1982 het eerste nummer uit van een krant die de laatste werken toonde van belangrijke kunstenaars zoals de Amerikaan Richard Long, de Fransman Robert Filliou, de Nederlanders herman de vries en Krijn Giezen of de Engelsman Barry Flanagan. In de vier daaropvolgende jaren gaf het in het Nederlandse Noordwijk gevestigde MW Press, negen andere kranten en uiteenlopende publicaties uit.

 

richard long - Muddy water Marks (MW-magazine no. 9 1985)


Invloed van De Appel Amsterdam in het Noorden

Uitnodigingen: Vito Acconci peoplemobile (voor/achter, 1979), Charlemagne Palestine (Carillon Concert, 1977), Carolee Schneemann (3 films, 1977), Nan Hoover (Light Composition, video perfomance, 1977) en Tony Morgan (Herman Fame, 1976, foto DvhN)


De Appel in Amsterdam was van 1975 tot 1982 van wezenlijke betekenis zowel voor kunstenaars als een klein meelevend publiek. Onbekende en nog niet vertoonde videotapes en performances, ook van veel buitenlandse kunstenaars, waren in De Appel voor het eerst in Nederland te zien. Onderstaande kunstenaars kregen bekendheid die een kunstdaad in De Appel stelden en waren ook in Groningen te zien, vanwege de samenwerking tussen Leendert van Lagestein van de Groninger projectstudio Corps de Garde en Wies Smals. 

Vito Acconci
Laurie Anderson
Ben d’Armagnac
Barbara Bloom
James Lee Byars
Gerrit Dekker
Jana Haimson
Nan Hoover
Alison Knowles
Raul Marroquin
Tony Morgan
Maria Nordman
Charlemagne Palestine
Nigel Rolfe
Ulrike Rosenbach
David Salle
Carolee Schneemann
Lydia Schouten
Sylvia Steiger
Moniek Toebosch
Reindeer Werk (Thom Puckey en Dirk Larsen)

Relevante artikelen in het Dagblad v/h Noorden (bron: Delpher)

Corps de Garde was een stichting gericht op het bevorderen van het functioneren van kunstenaars. Het programma vertoonde veel overeenkomsten met De Appel. Van Lagestein ‘leverde’ veel van de projecten van De Appel aan de Groninger zomermanifestatie en aan het Groninger Museum, zodat De Appel via een omweg grote invloed uitoefende op de avant-garde kunstklimaat in Groningen. Een invloed, die zich weer uitstrekte tot het werk van regionale kunstenaars. Vooral Ben d’Armagnac en Gerrit Dekker hebben intensief met Lagestein samengewerkt, evenals (als Artists in residence) Acconci, Bloom, Byars, Graham, Knowles, Morgan, Palestine, Salle, Steiger en Werk.

Klik hieronder voor een uitgebreide lijst met kunstenaarsactiviteiten in Groningen met ‘De Appel kunstenaars’: