Stillness: Esther Kokmeijer

“The world at large and the connections and movements within it are the main focus of my work. I’m interested in the origin of nature. How ‘landscapes’ are shaped, interact and interfere in the lives of people and vice versa. This stems from an urge to discover, order and represent the world’s natural phenomenon on a macro and micro level, to create manageable versions of systems that are too big, small or complicated to be considered in full size. The invisible but continuous presence of connections, borders, coordinates and meridians fascinates me. There is a desire to make the invisible, visible. Geography is literally describing the world. I would rather depict her in a poetic way” (bron: PDF bijlage Stillness I, 2013).

Antarctica heeft het meest indruk gemaakt op Esther Kokmeijer. "Ik ben er nu vier keer geweest als expeditiefotograaf. Ik realiseer me dat dat heel bijzonder is en dat ik een bevoorrecht mens ben. Antarctica is bijna onmogelijk om in woorden te vatten. Het beste woord dat ik vond is Stillness, dat ook de titel is van de korte film die ik er maakte. Antarctica is zo overweldigend. Ik word daar letterlijk stil van binnen. De mens is er totaal afwezig. Er zijn geen grenzen. Alles is eigen. Er wordt niet ingegrepen door de mens, behalve van buitenaf natuurlijk. Beijing is het totaal tegenovergestelde, maar ook dat vind ik een bijzondere plek. Ik kijk er graag naar hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ik daartussen pas (bron: Kunstuitleen Rotterdam).

Zo bevat haar films Stillness 1 (2013)en Stillness 2 (2018) monumentaal gefilmde ijs rotsen uit Groenland en Antarctica die als gebeeldhouwde sculpturen uit het water rijzen. Deze imposante en verstilde beelden werden voorzien van een soundtrack van de Rotterdamse geluidskunstenaar en producer Rutger Zuydervelt alias Machinefabriek (bron: Muziekweb). De muziek past perfect bij de beelden en deze soundtracks zijn op CD uitgegeven in 2014 en 2020.


Fragment uit boekje bij 'Stillness Soundtracks II' (2020)


Stillness, Millions of Winters, Two Summers (Video 35” / The Arctic and Antarctica 2013)


Stillness, Brash Ice, Pack Ice, Growlers, Bergy Bits and Icebergs (video 36 min / Antarctica / 2014 - 2017)