James Lee Byars: ‘The 5 Continent documenta 7’ 

James Lee Byars met Poul ter Hofstede in het voormalig GrM 1979 (Foto: Frank Straatemeier

‘The 5 Continent documenta 7’ (foto: Museum Boymans Van Beuningen)

Dit project dat Byars had gecreëerd tijdens zijn residentie in Corps de Garde in maart dat jaar, bestaande uit een aankondiging van ‘The 5 Continent documenta 7’ met een optreden in het Groninger Museum. In de periode waarin Byars in Corps de Garde verbleef werd aangekondigd dat Rudi Fuchs de curator zou zijn van de 7e Documenta Kasssel in 1982, met alleen Amerikaanse of Europese werken en geen van de andere continenten. Als reactie kwam Byars met de ‘The 5 Continent documenta 7’ als protest tegen het Europese en Amerikaanse invloed van de Documenta en als een fictief voorstel om kunstenaars uit alle vijf continenten op te nemen. Het bestaat uit 3 bladen crêpepapier die samen een 7 vormen met de tekst: ‘The Five Continent Documenta 7’ in goud gedrukt, gevouwen in een zwarte papieren omslag/enveloppe met als afzender "James Lee Byars, Corps de Garde Groningen". Bekenden van Byars (o.a. Joseph Beuys) werden zo hiermee uitgenodigd voor de aankondiging van ‘The 5 Continent documenta 7’.

De zomermanifestatie 1979 in Groningen was de vierde in de vorm zoals die vanaf 1976 al gegroeid was. Het toonde nieuwe ontwikkelingen vooral in de beeldende kunst en werd dat jaar geprogrammeerd door projectstudio Corps de Garde van Leendert van Lagestein in samenwerking met het Groninger Museum. Evenals in de voorgaande jaren organiseerde Corps de Garde vele uitvoeringen en installaties op openbare locaties. De bijdrage van het Groninger Museum bestond voornamelijk uit een film- en videoprogramma, dat jaar georganiseerd door de nieuwe directeur van het museum, Frans Haks, samen met conservator Collecties Poul ter Hofstede. Deelnemende kunstenaars waren o.a. Vitto Acconci, James Lee Byars, Michael Brewster, Drewes de Wit, Jack Goldstein, Raul Marroquin, Charlemagne Palestine, Sylvia Steiger.

‘The Flag of Perfect’ van Byars was de openingsvoorstelling van de Zomermanifestatie op 28 juli. Een zwarte vlag, met het woord 'perfect' hing aan de gevel van de Groninger Museum tot het einde van de Zomermanifestatie op 1 september. Tijdens deze Zomermanifestatie was ook tot 30 sept. The 5 Continent documenta 7 (uitgever Corps de Garde, Groningen 1979) te zien in het Groninger Museum. Byars plakte een groot stuk zwart crêpepapier in de vorm van een zeven met de minuscule inscriptie ‘The 5 Continent documenta 7’ aan de muur in de hal bij de ingang. Tijdens de uitvoering droeg Byars een gouden kostuum, een zwarte hoed, zwarte handschoenen en bedekte zijn gezicht met een zwarte sluier.

Lily Ginneken over James Lee Byars en De Appel