Press "Enter" to skip to content

week v/h kunstenaarsboek WKB18

Van 13 tot en met 20 oktober 2018 organiseert ARTisBook in samenwerking met vijfentwintig galeries, musea en andere instellingen in Groningen stad WKB18: exposities, lezingen, performances, workshops en gesprekken rondom kunstenaarsboeken vanaf de jaren ’60 tot 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstenaarsboek
Tijdens WKB18  toont ARTisBOOK de rijkdom en de reikwijdte van het kunstenaarsboek. De criteria voor een kunstenaarsboek zijn niet strak begrensd.

Conceptueel kunstenaar Ulises Carrión (1941-1989) kwam in de jaren zeventig met een beschrijving van wat een kunstenaarsboek is. Hij vond het kenmerkend dat de kunstenaar bij kunstenaarsboeken het totaalconcept beheerst, terwijl bij reguliere boeken een schrijver alleen de tekst levert en geen invloed heeft op de vorm. “Mijn ideaal is de erkenning van het boek als onafhankelijke kunstvorm, waarin de taal, de letterlijke betekenis van woorden, minder belangrijk is, maar een geheel van inhoud en vorm ontstaat. Een boek kan het toevallige omhulsel zijn van een tekst, waarvan de structuur niet van betekenis is voor het boek: dit zijn de boeken in boekwinkels en bibliotheken. Een boek kan ook bestaan als een autonome en onafhankelijke vorm met daarin wellicht een tekst die de vorm benadrukt, een tekst die er een wezenlijk onderdeel van is: hier begint de nieuwe kunst van het boekmaken”. (Ulises Carrión uit zijn essay ‘de nieuwe kunst van het boekmaken’, 1975).
Het werk van Carrión krijgt binnen WKB18 uitgebreid aandacht.

Fragment uit: tell me what sort of wallpaper your room has and I will tell you who you are, Ulises Carrión (foto: Nell Donker, De Appel Amsterdam)

WKB18 – De opzet
De Week van het Kunstenaarsboek gebruikt drie invalshoeken om de betekenis van het kunstenaarsboek inzichtelijk te maken:

  1. De historische lijn met boeken die in de jaren 60, 70 en 80 hun oorsprong vinden. Het begin van het kunstenaarsboek. Het betreft kunstenaarsboeken die inspiratiebron zijn voor velen en vaak een museale waarde hebben.
  2. De actuele lijn toont de verscheidenheid aan kunstenaarsboeken van de jaren 90 tot nu.
  3. De kantlijn zoekt de begrenzingen van het kunstenaarsboek.

WKB18  – Activiteiten
Met uiteenlopende activiteiten toont WKB18 de verscheidenheid van het kunstenaarsboek. Een greep uit de activiteiten:

– Exposities; 25 instellingen met presentaties rondom het kunstenaarsboek.
– Lezingen
– Workshops
– Performances
– Gesprekken met kenners en verzamelaars op diverse locaties, door de week heen.
– ARTisBOOKshop met verkoop van kunstenaarsboeken.
– Symposium in de UB op vrijdag 19 oktober

© foto: Michael Woudsma
© foto Henk Woudsma