Press "Enter" to skip to content

over WKB18


De week van het Kunstenaars Boek WKB18 is van 13 tot en met 20 oktober 2018 op 25 locaties in Groningen stad. 
Met onder meer exposities, lezingen, performances, workshops en gesprekken toont ARTisBOOK samen met 25 galeries, musea en andere instellingen de rijkdom en de reikwijdte van het kunstenaarsboek vanaf de jaren ’60 tot nu.  

WKB18 – De opzet
Tijdens deze week in oktober wordt aan de hand van drie invalshoeken de betekenis van het kunstenaarsboek getoond:  De historische lijn, de actuele lijn en de kantlijn.

  1. De historische lijn besteedt aandacht aan boeken die in de jaren 60, 70 en 80 gemaakt zijn. De grondleggers van het kunstenaarsboek krijgen hierbij de aandacht. Veel van hun werk wordt gezien als voorbeeld en is vaak van museale waarde. In Galerie Block C worden unieke boekwerken van herman de vries gepresenteerd. In de universiteitsbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen wordt aandacht besteed aan conceptuele kunstenaars en aan het werk van een van de grondleggers Ulises Carrión. In Wallhouse#2 wordt een ruime selectie van kunstenaarsboeken uit de collectie van het Groninger Museum getoond.
  2. De actuele lijn toont de verscheidenheid aan kunstenaarsboeken van de jaren 90 tot nu, op verschillende locaties in de stad. Bij het CBK is de expositie het boek der natuur  / the book of nature waarin elf hedendaagse kunstenaars hun kijk op de natuur geven in boekvorm. In verschillende galeries worden enkele kunstenaars of specifieke thema’s belicht: Bij Philip Elchers worden de kunstwerken in boekvorm van beeldend kunstenaar Dianne bakker getoond en bij Keik wordt door kunstenaarscollectief 6kmperuur10mdiep tijd en plaats gebruikt als onderwerp voor hun kunstenaarsboeken.
  3. De kantlijn besteedt aandacht aan de grenzen van het kunstenaarsboek. Studenten van Minerva zoeken in de groep Play Mobility de interactie tussen boeken, henzelf en het publiek tijdens de performances in Forum Openbare Bibliotheek. Bij galerie Sign wordt een performance uitgevoerd door kunstenaar Yuri Veerman en bij kunstenaar en verzamelaar Kie Ellens kan iedere dag een nieuwe opstelling van kunstenaarsboeken uit eigen collectie bekeken worden.  Jan van der Til die  op 3 locaties te zien is heeft het kunstenaarsboekenweekgeschenk BOOK XIII gemaakt. Al zijn werken bevinden zich in de kantlijn.

Een volledig overzicht van alle activiteiten in de historische lijn, actuele lijn en kantlijn is te vinden op de pagina programmering.

 

 

 

 

 

Activiteiten WKB18
Een kleine greep uit activiteiten die tijdens WKB18 plaatsvinden waarin het kunstenaarsboek bekeken, onderzocht en besproken wordt.

AAN TAFEL!
Tijdens AAN TAFEL kunnen (potentiele) liefhebers en verzamelaars van kunstenaarsboeken elkaar ontmoeten. Bij de verzamelaar worden thuis aan tafel kunstenaarsboeken uit eigen collectie met elkaar bekeken. Zo kan er een bezoek gebracht worden aan onder anderen kunstenaar Marinus Augustijn die een grote collectie werken heeft van befaamde kunstenaars als Sol lewitt en stanley Brouwn. Kunsthistoricus David Stroband bespreekt kunstenaarsboeken van onder anderen Hans Peter Feldmann. En ook andere verzamelaars tonen hun collectie.

Symposium
Op 19 oktober vindt in de Universiteitsbibliotheek een symposium plaats met verschillende lezingen over het kunstenaarsboek van verzamelaars, kunstenaars en curatoren. Zo spreekt onderzoekster Tineke Reijnders over Ulises Carrión, Harry Ruhé over Fluxus en Elisabeth Tonnard over eigen werk. 

ARTisBOOKshop
Tijdens WKB18 kan er ook een bezoek gebracht worden aan de ARTisBOOKshop, die tijdelijk gevestigd is in antiquariaat Berger en de Vries, Pelsterstraat 27-29.  Op deze locatie worden kunstenaarsboeken gepresenteerd die bekeken en gekocht kunnen worden. gedurende week zijn er signeersessies en performances. De ARTisBOOKshop is ook het informatiecentrum van WKB18.  Hier kunt u ook een informatieblad met informatie over alle locaties, wandelroutes en tips krijgen. En natuurlijk het kunstenaarsboekenweekgeschenk.