SPREAD Zinefest 

17 september t/m 26 september 2021

SPREAD Zinefest een samenwerking van Groningse kunstpodia SIGN en Het Resort, is ontstaan uit een gedeelde interesse voor DIY maakcultuur en de behoefte aan tegendraadse initiatieven. Voor editie 2021 liggen de locaties dicht bij elkaar. Het resort betrekt een tijdelijke plek aan de Meeuwerderweg 58. SIGN ligt aan de Winschoterkade 10. Bij deze editie sluit ARTisBOOK zich aan.

SPREAD zinefest is een terugkerend festival dat zich focust op self-published art; booklets, zines en prints. Naast het tonen en maken wordt de zinevorm ook als communicatie middel ingezet ten bate van de individuele (of groeps) stem (die hoe dan ook een persoonlijk stem is). Doel is om diverse groepen, communities, clubs, publieken en makers te bereiken, met elkaar in contact te brengen om tot ontmoetingen en uitwisseling te komen. Ook worden er livestream vooral met buitenlandse connecties en radio-uitzendingen ingezet om SPREAD nog meer uit te dragen.

Fotoimpressie van het gesprek o.l.v. Lola Diaz Cantoni met Homescreen (v.l.n.r. Radina Kordova, Thomas Scholing, Kamile Cesnaviciute) en Knetterijs (Jan Hamstra, Tsjisse Talsma, Kalle Wolters). Foto's: Ellen de Haan en ARTisBOOK

ARTisBOOK presenteert tijdens de Spread Zinefest vanuit een kunsthistorisch perspectief een keur aan tijdschriften die zijn vervaardigd door kunstenaars. Evenals kunstenaarsboeken worden deze tijdschriften veelal gebruikt als een alternatief podium voor de kunst. Voor deze presentatie is een selectie gemaakt uit het archief van ARTisBOOK. Het kunstenaarstijdschrift komt voort uit die stromingen in de beeldende kunst die eind jaren ‘60 de positie van het unieke kunstwerk in twijfel trokken: fluxus, mail art en conceptuele kunst. Het kunstwerk kon bestaan als tekst, handeling of als idee. Rond 1970 ontstond bij veel kunstenaars de behoefte om naast bestaande kunstinstellingen een eigen platform te creëren waar discussie en het uitwisselen van ideeën mogelijk was. In de loop van de ‘70 en ‘80 jaren werden overal in Nederland kunstenaarsinitiatieven opgericht, zoals 'De Enschedese School'' en 'De Zaak' in Groningen. Vanuit een vergelijkbare mentaliteit ontstonden ook de kunstenaarstijdschriften. Kunstenaars wilden zelf een betoog ontwikkelen over hun werk.

Knetterijs en Homescreen
Daarnaast presenteert ARTisBOOK op de Spread Zinefest de Groningse kunstcollectieven Knetterijs en Homescreen (Instagram: @homescreen._). Tijdens de manifestatie zullen zij, die de zine als medium hebben onderzocht, worden uitgenodigd voor een gesprek bij ARTisBOOK waarin kritische reflectie op de historische presentatie, maar ook op hun individuele praktijken, keuzes, manieren van werken, samenwerken en creëren aan de orde zullen komen. 

Openingstijden ARTisBOOK zijn donderdag t/m zaterdag van 13:00 - 17:00 uur en voor deze gelegenheid zijn ook op de laatste dag van dit festival, zondag 26 september 2021, open.

Binnenkort meer!
Volg ons voor updates op Facebook of op Instagram:

Programma Spread Zinefest 2021

Publicatie Archiefreeks: kunstenaarstijdschriften in Nederland (1960-heden), tekst: Henk Woudsma, vormgeving: Pieter Augustijn

Tijdschriften in de tentoonstelling ARTisBOOK:
Aloha (Amsterdam), Archivo (Amsterdam), Artzien (Amsterdam), Blind (Amsterdam), Bloknoot (Arnhem), Code (Amsterdam), Cres Publishers (Utrecht), De Appel (Amsterdam), De Enschedese School (Enschede), De Nieuwe Stijl (Amsterdam), Drukwerk De Zaak (Groningen), Ephemera (Amsterdam) ,Fandangos (Maastricht), Furore (Amsterdam), Gamm(a) (Utrecht), Hard Werken (Rotterdam), hess & reich (Groningen), Het Bestaan (Leeuwarden), Hidden Times (Bierum), Homescreen (Groningen), Integration (Arnhem), Knetterijs (Groningen), Kontexts Publications (Amsterdam), Makkom (Amsterdam), Modern Denken, (Amsterdam), MW press (Noordwijk), NUL = 0 (Arnhem), Perspectief (Rotterdam), Petrichor (Deventer), Plaatwerk (Amsterdam), Praktikabel (Leeuwarden) ,Raket (Rotterdam), Sealevel (Eindhoven), Stempelplaats (Amsterdam), Subvers (IJmuiden), Wormhole (Rotterdam), Zien (Rotterdam), The Trade-Plough (Rotterdam), Volkssnakkel (Groningen)