Archiefreeks:
Hans Waanders (1951-2001)
20 jaar in gedachten

Klik op de bovenstaande afbeelding voor de uitgebreide catalogus

Foto impressie van de presentatie

Als eerbetoon aan Hans Waanders (1951-2001) houdt Stichting ARTisBOOK van 1 oktober - 30 oktober 2021 een archiefpresentatie van zijn kunstenaarsboeken en ephemera.

Het boek is een artistiek medium en wordt door kunstenaars aangewend - getransformeerd, gehybridiseerd, ge(de)construeerd - voor hun ideeën en experimenten. Elk concreet of conceptueel aspect van het boek kan als uitgangspunt voor artistiek handelen worden genomen. Zo komen opnieuw werelden van nieuwsgierigheid en onderzoek in het kunstenaarsboek tot uiting. De wereld van de natuur is er daar één van.

Gedurende 20 jaar heeft Waanders zich verdiept in de ijsvogel. Om alles over de schuwe en solitair levende ijsvogel te weten te komen, heeft hij alle mogelijke bronnen in de wereld geraadpleegd. Elk detail, zoals zijn geluid, verblijfplaats, naam en vorm is optimaal uitgewerkt. In zijn werk zien we de ijsvogel op diverse media. Zijn favoriete medium was stempeltechniek. De stempels sneed hij zelf uit vlakgum. Het zelf geproduceerde kunstenaarsboek was voor Waanders een belangrijk medium om zijn werk te tonen. Het zijn zorgvuldig met de hand vervaardigde boeken, vaak ingebonden in een handzaam formaat.

Zijn werk past binnen een trend die gaat om een nauwe relatie tussen het kunstwerk en de verzameling. ​Deze ‘kunstenaars-collectioneurs’ maken presentaties die bestaan uit alledaagse objecten die op een eigen manier worden geordend en gearchiveerd; de objecten worden uit hun context gehaald en in een nieuw systeem geplaatst met een andere hiërarchie. B
oekwerken van ‘kunstenaars-collectioneurs' Martin Brandsma, Sibylle Eimermacher, Chohreh Feyzdjou, Hamish Fulton, Anne Geene, Sol Lewitt, Richard Long, Mark Manders, Vibeke Mascini, Chantal Rens, Roland Sips, Hans de Vries en herman de vries worden in relatie met het werk van Waanders getoond.

Er is een uitgebreide online catalogus gepubliceerd: klik op de middelste foto hiernaast. Deze kun je het beste met een computer/laptop bekijken.

Concept en organisatie: Henk Woudsma