Knust Nijmegen


Vanaf 21 juni 2019 was in Museum het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling “Gekust door Knust - 35 jaar stencilkunst” te zien. Knust is in 1984 door Jan Dirk de Wilde opgericht in het voormalig kraakpand de Westland in Nijmegen. In die tijd werd er gewerkt met analoge stencilmachines van Roneo en Gestetner. Stencilprint was een eenvoudige manier om zelf boekjes en zines te maken en een goedkoop alternatief voor kopiëren. Zo ontstond er al snel meer vraag naar het drukwerk van Knust. In de loop van de jaren heeft Knust zich ontwikkeld in de stencildruk en Riso (en Ricoh) en hebben we andere makers en beginnende werkplaatsen geïnspireerd en geholpen in het werken met deze druktechniek.

Stencildruk kan worden vergeleken met zeefdruk. Het is een doordruktechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een digitale stencilmachine of stencilduplicator. De machines maken gebruik van één of twee inktdrums. Elke kleur heeft een eigen drum, waar een stencil (mastervel) omheen wordt geplaatst, zodra de gewenste afbeelding in het mastervel is aangemaakt. De techniek is ideaal voor kleine oplages en grafisch drukwerk (bron: extrapool.nl)

Uit privé-collectie werd uitgaven van Knust in Academie Minerva in de vitrine op de 1e etage aan de Zuiderdiep gepresenteerd. Deze kunstenaarsboekjes hebben een unieke, kleurrijke stijl, opvallende teksten en zijn erg aantrekkelijk om naar te kijken.