Hans Waanders (1951-2001)
20 jaar in gedachten


Archiefpresentatie van 30 september t/m 30 oktober 2021

Het boek is een artistiek medium en wordt door kunstenaars aangewend - getransformeerd, gehybridiseerd, ge(de)construeerd - voor hun ideeën en experimenten. Elk concreet of conceptueel aspect van het boek kan als uitgangspunt voor artistiek handelen worden genomen. Zo komen opnieuw werelden van nieuwsgierigheid en onderzoek in het kunstenaarsboek tot uiting. De wereld van de natuur is er daar één van. 

Gedurende 20 jaar heeft Hans Waanders zich verdiept in de ijsvogel. Om alles over de schuwe en solitair levende ijsvogel te weten te komen, heeft Waanders alle mogelijke bronnen in de wereld geraadpleegd. Elk detail, zoals zijn geluid, verblijfplaats, naam en vorm is optimaal uitgewerkt. In zijn werk zien we de ijsvogel op tekeningen, kunstenaarsboeken, zeefdrukken, collages en prenten gedrukt met de stempeltechniek. Zijn favoriete medium was stempeltechniek en aquarelverf. De stempels sneed hij zelf uit vlakgum. Het zelf geproduceerde kunstenaarsboek was voor Waanders een belangrijk medium om zijn werk te tonen. Het zijn zorgvuldig met de hand vervaardigde boeken, vaak ingebonden in een handzaam formaat.

In aanloop naar de presentatie wordt in medio september een uitgebreide permanente pagina over het kunstenaarschap van Waanders op deze website gelanceerd.

Volg ons voor updates op Facebook of op Instagram.