Tracing Walfridus
Audiowandeling met Ingeborg Entrop

In kader van de tentoonstelling van Hamish Fulton organiseerde Ingeborg Entrop op 18 juni 2023 een audiowandeling van Bedum naar Groningen (11 km).

Volgens een plaatselijke legende maakte Walfridus van Bedum deze wandeling dagelijks rond het jaar 1000 na Christus. Hij zou de eerste zijn geweest die het veengebied tussen Bedum en Groningen toegankelijk heeft gemaakt, en daarmee markeert zijn wandeling het begin van cultivering en exploitatie van die omgeving. De route ging langs verschillende luisterpunten, waar kon worden gepauzeerd en geluisterd naar korte geluidscomposities. Deze zijn gebaseerd op bin-aurale opnames van ongerepte hoogvenen in Estland, en geven een indruk van de geluiden die Walfirdus gehoord zou kunnen hebben, dat wil zeggen, van geluiden van het landschap in het verleden.

De wandeling was van de Walfriduskerk in Bedum naar de Martinikerk in Groningen, en duurde ongeveer vier uur inclusief de audiostops. Een routebeschrijving met QR-codes naar online beschikbare audiocomposities was verstrekt. Om mee te doen had je een telefoon + koptelefoon nodig voor de duur van de wandeling. Enkele koptelefoons en luisterapparaten werden beschikbaar gesteld indien nodig. Na de wandeling was er een lunch in ARTisBOOK om indrukken en ervaringen te delen.

Impressie van de wandeling (foto's: Robert Mulder en ARTisBOOK)